Menu

Posiłki do naszego przedszkola dostarcza Catering Koniczynka, który powstał z myślą o najmłodszych dzieciach w wieku żłobkowym, przedszkolnym jak również o dzieciach i młodzieży szkolnej. Posiłki przygotowywane przez zespół wykwalifikowanych kucharzy to gwarancja zdrowych i pełnowartościowych produktów. Firma przygotowuje posiłki z najwyższej jakości produktów uwzględniając również diety alergiczne tj. bezmleczna, bezglutenowa, bezjajeczna oraz inne diety wynikające z zaleceń lekarskich lub indywidualnych potrzeb żywieniowych. Zdrowe i odpowiednio zbilansowane posiłki są planowane przez technologa żywienia dzieci z dostosowaniem do ich wieku. Posiłki przygotowywane są tylko i wyłącznie ze świeżych produktów bez używania konserwantów i sztucznych “ulepszaczy”. Catering dba o to, aby przygotowywane posiłki dostarczały dzieciom niezbędnych w tym wieku witamin i minerałów.

 

 

MENU: 19-23.02.2024

 

PONIEDZIAŁEK

Pierwsze i drugie śniadanie: Kajzerka żytnia z dynią z masełkiem, powidła śliwkowe, krajanka twarogowa, warzywa świeże sezonowe, kawa inka na mleku.

Obiad: Krem z białych warzyw z natką, domowe kluseczki leniwe z polewą jogurtową, jabłuszko prażone, kompot owocowy.

Podwieczorek: Kanapki z pieczywa mieszanego z szynką wiejską, kalarepa do pochrupania, herbata owocowa.

 

WTOREK

Pierwsze i drugie śniadanie: Zupa mleczna płatki jaglane, pieczywo mieszane z masełkiem, szynka drobiowa, warzywa świeże sezonowe, herbata owocowa.

Obiad: Żurek z ziemniakami, polędwiczki drobiowe panierowane, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy. 

Podwieczorek: Smoothie marchewkowo – jabłkowo – bananowe, chrupki kukurydziane.

 

ŚRODA

Pierwsze i drugie śniadanie: Grahamka z masełkiem, frankfurterki  z ketchupem, ser żółty, warzywa świeże sezonowe, kakao naturalne.

Obiad: Brokułowa z ziemniakami, makaron penne, sos boloński, ogórek kiszony, kompot owocowy. 

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z kruszonką, owoc sezonowy, herbata miętowa.

 

CZWARTEK

Pierwsze i drugie śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masełkiem, szynka drobiowa, warzywa świeże sezonowe, herbata z cytryną.

Obiad: Koperkowa z ziemniakami, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ryż, surówka z kapusty z koperkiem, kompot owocowy.

Podwieczorek: Sałatka owocowa z serkiem waniliowym, herbata z cytryną.

 

PIĄTEK

Pierwsze i drugie śniadanie: Pieczywo mieszane z masełkiem, twarożek na słodko, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata żurawinowa.

Obiad: Ziemniaczana z tymiankiem, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy. 

Podwieczorek: Domowy budyń czekoladowy, owoc sezonowy, herbata malinowa.

 

“Im więcej ciepła i życzliwości doświadczają dzieci, tym bardziej pewne siebie i kochające stają się jako dorośli”

– Steve Biddulph