Posiłki do naszego przedszkola dostarcza Catering Koniczynka, który powstał z myślą o najmłodszych dzieciach w wieku żłobkowym, przedszkolnym jak również o dzieciach i młodzieży szkolnej. Posiłki przygotowywane przez zespół wykwalifikowanych kucharzy to gwarancja zdrowych i pełnowartościowych produktów. Firma przygotowuje posiłki z najwyższej jakości produktów uwzględniając również diety alergiczne tj. bezmleczna, bezglutenowa, bezjajeczna oraz inne diety wynikające z zaleceń lekarskich lub indywidualnych potrzeb żywieniowych. Zdrowe i odpowiednio zbilansowane posiłki są planowane przez technologa żywienia dzieci z dostosowaniem do ich wieku. Posiłki przygotowywane są tylko i wyłącznie ze świeżych produktów bez używania konserwantów i sztucznych “ulepszaczy”. Catering dba o to, aby przygotowywane posiłki dostarczały dzieciom niezbędnych w tym wieku witamin i minerałów.
MENU: 11-15.03.2024
PONIEDZIAŁEK
Pierwsze i drugie śniadanie: Pieczywo mieszane z masełkiem, hummus, kiełbasa krakowska, warzywa świeże sezonowe, kawa inka na mleku.
Obiad: Ogórkowa z ryżem, spaghetti bolognese, ogórek kiszony, kompot owocowy.
Podwieczorek: Domowy kisiel owocowy, owoc sezonowy.
WTOREK
Pierwsze i drugie śniadanie: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masełkiem, jajko na twardo ze szczypiorkiem, świeże warzywa, herbata imbirowa.
Obiad: Domowy rosół z kury zagrodowej, klopsiki w sosie koperkowym, kasza gryczana, surówka z wielowarzywna, kompot owocowy.
Podwieczorek: Smoothie malinowo – truskawkowe, domowe ciasteczka owsiane.
ŚRODA
Pierwsze i drugie śniadanie: Pieczywo mieszane z masełkiem, frankfurterki na ciepło, ketchup, ser żółty, świeże warzywa, kakao.
Obiad: Zacierkowa, chrupiące stripsy z kurczaka, ziemniaki, surówka colesław, kompot owocowy.
Podwieczorek: Ryż z jabłuszkiem prażonym z cynamonem, herbata cytrynowa.
CZWARTEK
Pierwsze i drugie śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masełkiem, szynka wiejska, świeże warzywa, herbata miętowa.
Obiad: Barszcz biały z ziemniakami, gulasz wieprzowy, kasza bulgur, surówka z czerwonych buraczków z jabłkiem, kompot owocowy.
Podwieczorek: Domowe ciasto ze śliwkami, herbatka miętowa.
PIĄTEK
Pierwsze i drugie śniadanie: Pieczywo mieszane z masełkiem, pasta z tuńczyka z jajkiem ze szczypiorkiem, ser żółty, świeże warzywa, herbata owocowa.
Obiad: Parzybroda z ziemniakami, domowe pierogi z serem białym z polewą jogurtową, surówka z marchwi, kompot owocowy.
Podwieczorek: Kanapki z pieczywa mieszanego z szyneczką wiejską, marchewka do pochrupania, herbata owocowa.
“Im więcej ciepła i życzliwości doświadczają dzieci, tym bardziej pewne siebie i kochające stają się jako dorośli”
– Steve Biddulph